Què és la plaga de la mosca de l’olivera?

La mosca de l’oliva és una de les plagues més importants que hi ha a l’olivera. Aquesta mosca s’anomena en llatí “Bactrocea Oleae” i és una plaga terrible. Aquesta plaga ve ara, quan arriba el bon temps, passat Sant Joan, que és quan el temps comença a ser favorable per la mosca.

D’on ve

La mosca de l’oliva ve d’uns ous, que ja vénen d’endèmics d’any rere any, que hivernen sota la terra o amagats sota les fulles i quan arriba el bon temps fan eclosió, surten les mosques en forma de papallona, aquest és el primer estat que té.

Després, fa la metamorfosi (va canviant d’estat) i passa de papallona a mosca i quan ja és adulta és fecundada pel mascle.

Què vol la mosca de l’olivera?

El que busca la mosca en les olives on pondre l’ou. Cada mosca d’aquestes pot arribar a pondre 500 ous i sempre en una oliva diferent. Quan més mosques hi ha, si fem multiplicacions, imagineu a quantes olives afecten.

plaga mosca olivera

Procés

Com va això? Doncs la mosca agafa i punxa l’oliva, la punxada es veu a simple vista. La mosca de l’oliva, per fer-nos una idea, és com la mosca convencional que tenim a les cases, la forma és idèntica, però amb un fibló al cul, que és per allà per on pon els ous.

La mosca, busca una oliva que sigui ben maca i ben llustrosa, a fi i afecte que aquell ou que posa dins, tingui la suficient polpa d’oliva per alimentar-se, fer-se gran i poder ser un nou individu, que torni a sortir a volar per aquestes contrades.

A la zona on estem nosaltres, com que som a prop de la platja, l’efecte és bastant més important perquè com a nosaltres ens agrada també el bon temps, la platja i el sol, és també, el que busquen les mosques.

Primer, intenten punxar les olives que estan a la banda del sol, del sol naixent, el que mira de cara al mar, d’aquesta manera fins i tot, busquen aquestes olives perquè sigui ben maca i a més a més li toqui el solet al matí, que és el que volem tots, amb un solet ben maco.

Aquest ou, quan fa eclosió, surt el cuc de dins i es va alimentant de tot el de dins de l’oliva menys del pinyol, es va menjant tot el que troba. Aquesta oliva es malmet tant que acaba caient a terra, però abans, com que la papallona ja s’ha fet gran, surt de l’oliva.

Dins l’oliva queda la clofolla, on era el cuc, però la papallona surt per un forat que fa, marxa i es va fent gran fins que passa a ser la mosca. Quan ja es mosca, s’ha de fer adulta i en tot aquest procés passen uns 28 dies.

Quan he dit que la mosca sempre pica en una sola oliva, ho fan perquè es puguin alimentar de la polpa d’aquella oliva, però no vol dir que altres mosques no puguin picar la mateixa oliva. S’han arribat a trobar olives amb 8 picades quan la plaga és molt intensa, aleshores les mosques ja no miren prim, i piquen on hi han picat altres mosques.

TOR - plaga mosca olivera 4

Això només passa mentre fa un temps que és apta per elles, que és dels 20 graus fins als 35 graus. Amb temperatures superiors als 35 la mosca ja no surt a volar per què fa molta calor, i diuen que a 40 graus es moren una gran quantitat. Aquesta dada, li dono el benefici del dubte, perquè l’any passat vam arribar a 40 graus i la plaga va seguint sent-hi.

Finalment, quan arribem a l’octubre, ja comencen a baixar les temperatures, llavors la mosca ja no ataca quasi l’oliva. Veure’m què passarà aquest any.

Com es pot combatre?

Es pot combatre de dues maneres. De forma convencional, que és agafant i fent un tractament químic amb un insecticida potent matant així a totes les mosques. Encara que hagin picat l’oliva, mates la mosca, mates el cuc o mates la papallona, però mates altres coses que no són gaire bones que es matin.

Si fem el sistema ecològic, podem fer-ho penjant unes trampes massives, que agafen la mosca i es mor a dintre. Són com uns pots de color groc que atreuen pel color i a dintre hi ha un fosfat biomònic, que s’hi posa un atraient olfactiu i un insecticida. De manera que, no tractes l’arbre, ni tractes l’ambient, sinó que la mosca hi va atreta pel color i la feromona, i, com que hi ha l’insecticida, es mor a dintre i és un tipus de tractament ecològic eficaç.

Un altre sistema és aplicar caolí. El caolí és una argila blanca que embruta l’olivera. La mosca busca olives ben llustroses i ben maques i si estan brutes no els agraden i no hi van. Intenten anar a olives més maques i netes, que és el que voldries d’una casa: que estigui neta i ben maca, ja que les mosques també busquen això. Ara bé, quan la plaga és molt gran encara que es tractin també punxen les olives que estan brutes. És una plaga que tant de bo trobessin la solució i es pogués eliminar.

De tractaments n’hi ha molts més, per exemple, n’hi ha un que es diu Spit Torcebo que es tira una franja cada 3 o 4 oliveres per crear una confusió sexual: li està dient que allà hi ha un mascle i així la mosca va cap allà i tomba i tomba i es pensa que ha estat amb el mascle (però no n’ha trobat cap) pon ous que no estan fecundats són inerts, no serveixen per res i no hi naixeran noves mosques.

Val a dir que a Unió de Pagesos estem intentant trobar una solució: concretament una feromona, com la de la vinya, que es pengi a l’olivera i serveixi perquè no piqui l’oliva. Em podeu creure si us dic que si s’arribés a trobar una solució així i estaríem molt i molt contents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *