Torclum està situat a la comarca del Baix Penedès, una zona molt productora d’oli d’oliva de fa moltes generacions.

Tal i com diuen els més vells, cada terra sa guerra, i en aquesta regió hi ha tres varietats que fa moltes generacions s’hi van adaptar molt bé, tenint en compte que aquesta comarca és una de les que tenen menys pluviometria i uns terrenys justos.

Aquestes varietats són l’arbequina, l’arbosana i la menya.

L’arbequina

És la varietat millor adaptada i la més extesa a la comarca, és un arbre poc vigorós i amb poc creixent, no és un arbre anyívol i produeix cada any tot i que si un any treballa molt, l’any següent intenta reposar una mica baixant la producció.

El tipus d’oliva que fa, és de les més petites i rodonetes de totes les que coneixem, amb la particularitat que quan arriben al punt de maduració, agafen tot un ventall de colors, que poden variar entre verdes, blanquinoses, vermelles, negres…

TOR 3 varietats arbequina 1
TOR 3 varietats - arbequina
TOR 3 varietats - arbequina

L’arbosana

Va agafar el nom d’un poble de la comarca, l’Arboç. És una varietat molt primerenca amb una oliva gairebé de les mateixes característiques que l’Arbequina, però aquesta varietat al seu punt de maduració, tenen totes el mateix color de blanquinoses.

Aquest arbre és de port petit i de molt poc creixent, antigament els pagesos volien arbres que produïssin molts kg, cosa que aquest no ho podia fer i es va anar rebutjant fins al punt que era difícil de veure’n alguna de plantada. Però gràcies a aquesta característica i a les noves tècniques de cultiu i de recol·lecció, era interessant utilitzar varietats amb poc creixent per poder-les mecanitzar, ha passat a ser una de les varietats més plantades arreu del món.

TOR 3 varietats - arbosana
TOR 3 varietats arbosana 2
TOR 3 varietats - arbosana

La menya

Totalment el contrari de l’arbosana, és una varietat molt vegetativa i amb molt creixent arribant a ser un arbre majestuós, molt productiu, però també molt anyivol, que produeix any si i any no.

Aquesta varietat la trobarem únicament a la comarca del Baix Penedès i a l’Alt Camp, i difícilment en cap altre lloc del món.

Al ser tant vegetatiu, antigament agradava molt als pagesos perquè volien arbres molt productius sense comptar la mà d’obra que feia falta a l’hora del seu manteniment, hàndicap que a l’actualitat ha fet que sigui una varietat gairebé abandonada.

TOR 3 varietats - menya
TOR 3 varietats - menya
TOR 3 varietats - menya

Compra les tres varietats d’oliva a la nostra botiga online

Sense estoc
15,00

Un comentari en “Les tres varietats d’oliva del Baix Penedès

  1. Pingback: La collita de Torclum, pas a pas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *