Ens hem trobat amb el bisbalenc Joan Rovira per elaborar oli de pericó o de cop i que ens descobreixi les propietats i les curiositats que hi ha darrere d’aquest oli que es prepara des de l’antiguitat.

Oli de Pericó

Què es necessita?

Per elaborar-lo, necessitem només dos ingredients: l’herba de Sant Joan i l’oli d’oliva. Popularment, reben el nom d’herba de Sant Joan diferents espècies, però la que ens interessa per realitzar l’oli de cop és l’Hypericum perforatum. Distingirem aquesta planta, perquè, com el mateix nom científic “perforatum” ens diu, les fulles tenen unes petites glàndules que si s’observen a contrallum semblen petits forats. En aquesta ocasió, l’oli que usarem serà l’oli d’oliva verge extra d’arbequina Torclum.

Recollida

El primer pas que farem serà recollir l’herba de Sant Joan. Aquesta és una planta perenne, i per això, deixarem un pam de la planta i, a més, no la recollirem tota. Cal tallar les flors, sense malmetre la planta, d’aquesta manera, l’any vinent tornarà a brotar i podrem tornar a elaborar l’oli de cop.

Oli de Pericó
Oli de Pericó

Elaboració

Ara que tenim l’herba de Sant Joan, ja podem començar l’elaboració. De la planta, que és totalment comestible, se n’aprofita tot, la podem posar fins i tot en amanides! La tallarem cada dos dits fins allà on hi hagi més tronc, que aquest el descartarem i el pelarem, agafant-ne les fulles. Quan ho tinguem tot tallat, ho posem dins d’un pot amb tapa hermètica i ho cobrim amb l’oli d’oliva verge extra Torclum.

Oli de Pericó
Oli de Pericó
Oli de Pericó

Maceració

Ja ho tenim tot preparat, posem la data en el pot i ho deixem macerar en un lloc ben fosc durant quaranta dies. Una vegada passat aquest temps, ja podrem utilitzar-lo com a remei.

Ús de l’oli de pericó

La utilitat tradicional a Catalunya és aplicar l’oli per minimitzar les conseqüències dels cops i inflamacions locals gràcies a les seves virtuts antiinflamatòries, antisèptiques i cicatritzants. Tanmateix, també es pot usar en altres circumstàncies: és un remei excel·lent pel desànim, l’angoixa, l’insomni, les úlceres, la psoriasi, etc.

Oli de Pericó

Descobreix els nostres productes a la nostra botiga online

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *