La poda en el cultiu de l’olivera, és una de les feines més importants en el seu cicle anual que es realitza durant els mesos de gener i abril.

poda
poda
poda

La poda es fa per retirar les branques que ja han deixat de ser productives per donar pas a les més joves i que a la vegada són molt més fructíferes.

Al podar una olivera mirarem de no treure més del 25% de seu ramatge, però la manera de fer-ho pot variar pel sistema de poda que es practiqui, deixant l’arbre amb branques altes, baixes, etc.

Els vells ja deien que una olivera ha d’estar airejada i esventegada, amb aixó volien dir que perquè una olivera produeixi en les millors condicions i que el fruit pugi ben sà, cal que a dins l’olivera hi ha d’entrar la llum del sol i també l’aire sense masses impediments per les branques i fulles, aixó fa que l’olivera ramifiqui amb més força, cosa que ajudarà a la producció del següent any, afavorirà a la floració i quallat, reduirem enfermetats causades pels fongs i huitmitats, com també millora el creixement amb calibre, qualitat i maduració de les olives.

poda
poda

4 comentaris de “La Poda de l’Olivera

  1. Agnès Farré diu:

    He podat una olivera d´uns quaranta anys, i sols he deixant les branques mare, sense cap fullatge.
    Tornerà a treure fulla i a fer olives? Tenia una part del interior de la copa sense fulles i algunes d´aquestes fulles presentaven un aspecte no molt bò, el contorn de la fulla no era llis i si com dentat.

    • Torclum diu:

      Hola Agnès.
      Primer de tot, disculpin el retràs en contestar la seva pregunta.
      Pel que fa a l`olivera, és un arbre molt robust i que aguanta a moltes adversitats, però té alguns problemes com per exemple l`accés d`humitats com hem tingut aquest any, que afecten directament a la fulla amb un fong anomenat “ull de gall” o “repilo”, que acaba amb la caiguda de a fulla. Però l`olivera es regenera a la propera primavera amb fulla nova i si tot va bé, amb una nova producció d` olives.
      En aquest cas, si hem tallat totes les branques sense deixar gens de fulla, el que farà l`olivera (si ésta ben viva) és tornar a rebrotar per tot arreu amb ramatge nou, però hem de saber que aquest any no farà cap oliva, ja que les oliveres sempre produeixen les olives amb la rama que va fer en l`any anterior.
      Pel que fa a les fulles ratades i que queden com una serra, pot ser algún insecte com per exemple (otiorrinco) que només surt a les nits i puja a les oliveres ratant-ne les fulles, però no és un problema greu.

      Espero haver ajudat a resoldre el dubte.
      Per qualcevol altre consulta no dubtin en preguntar.

      Molt bon dia.

      Salut i oli

  2. Pingback: Malaltia de l'olivera: Ull de gall - Torclum

  3. Eli diu:

    Hola, tenim una olivera que farà 3 anys la varem treure per fer obres, la varem podar bé, em varen dir que era necessari per fer el canvi. Un any més tard la varem tornar a trasplantar al lloc inicial.
    L’Olivera no ha fet no noves branques des del primer trasplantat, és veu pobre, però no té branques seques ni fulles seques, però no ha fet rés, tampoc, en els dos últims anys que l’hem pogut tornar al seu lloc. Li cal més aigua? Li pot caldre alguna vitamina /fertilitzant? Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *