El Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària del Departament d’Acció Climàtica reconeix la innovació tecnològica del sector agroalimentari

La nostra felicitat en un dia com avui és immensa! A Torclum ens han notificat la consecució del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en la seva XXII edició, gràcies a la nostra innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, separant el pinyol de la polpa.

Premis PITA

En la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a l’Ester Andreu, co-fundadora de TORCLUM SL va rebre la notificació ahir de la consecució del Premi Pita, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural del govern de la Generalitat, juntament amb altres dos finalistes de diferents categories. En aquesta edició s’han presentat un total de 24 iniciatives innovadores. La gala de l’atorgament encara està pendent de la data de celebració.

“El reconeixement és el fruit i el reconeixement després de nou anys treballant amb un equip de Quods, que han aconseguit patentar un sistema per a elaborar l’oli d’oliva separant el pinyol de la polpa, sense trencar-lo, amb una despinyoladora”, destaca l’Ester Andreu. Recordem que l’oli de Torclum és un oli d’oliva verge extra de producció ecològica a partir d’olives arbequines.

Amb aquest sistema, a Torclum hem aconseguit un oli encara de superior qualitat i una millora ambiental. El fet de no trencar el pinyol redueix el consum energètic i d’aigua, i augmenta el volum de producció de la màquina. A més, el mètode també disposa d’un software i sensors propis que augmenten l’efectivitat en el treball reduint al màxim el consum energètic.

Seguint la política de residu zero de Torclum, amb la tècnica innovadora guanyadora en XXII edició del PITA, reaprofitem tot el residu que generem, utilitzem les fulles per a barrejar amb la sansa per a fer-ne adob per als arbres per a l’any vinent, i els pinyols els fem servir per a fer-ne biomassa per a escalfar l’aigua sanitària i la calefacció de les pròpies instal·lacions. El molí no només representa una millora substancial en la qualitat de l’oli d’oliva que elaborem, sinó que també impulsa l’eficiència, la sostenibilitat, i la responsabilitat ambiental.

Els altres premiats en diferents modalitats són COSELVA (Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp) en la modalitat agroindústria i Faustina de Solà-Morales Capdevila SL, en la modalitat empresa agrària.

COSELVA ha estat guardonada pel desenvolupament i posada en funcionament d’un nou molí d’oli d’oliva que incorpora un sistema d’extracció en fred i al buit innovador i, per part de Faustina de Solà-Morales Capdevila, per haver dut a terme la transformació d’una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa.

Els guanyadors dels PITA rebran la quantitat de 8.000 € cadascun, i els tres finalistes n’obtindran 4.000 euros.

Tant el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) com els premis RuralApps 2023 -que també es van atorgar ahir en la X edició-, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, mostren un any més l’aposta per la innovació tecnològica en el sector agroalimentari català.

Quant a les iniciatives guanyadores dels premis RuralApps2023, han estat premiats la solució tecnològica ModpoW AgriTechnologies, per a la gestió professional del reg i la fertilització, de l’empresa ModpoW; i Oncoalicia, de la Fundació Alícia, una plataforma amb informació contrastada clínicament i pràctica que ajuda en l’alimentació a les persones afectades de càncer. Aquest guardó l’atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb el suport del centre tecnològic Eurecat.

Creat el 2001, durant aquests 22 anys s’hi han presentat al Premi a la Innovació prop de 500 candidatures d’arreu de Catalunya, de les quals el Departament n’ha distingit i premiat 116 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries, i persones joves emprenedores. Entre elles, ara, hi ha Torclum i la seva innovadora manera de fer un millor oli d’oliva verge extra.

El jurat de les edicions d’enguany als dos Premis ha estat presidit pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresànchez, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del propi Departament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *