Torclum ha trobat el seu manà en la venda d’oli en ampolles minúscules a un punt estratègic com el mer­cat de La Boquería, on el seu producte de gran qualitat adquireix el rol de souvenir per als milers de turistes que cada dia hi desfilen. Una fórmula d’èxit i valor afegit per a una empresa familiar que ha trobat per aquesta via la sortida més rendible.

Al pot petit…

Torclum creix exponencialment gràcies a la venda d’oli en ampolles petites a punts estratègics com el Mercat de La Boqueria.

ESTEVE GIRALT / LA BISBAL DEL PENEDÈS

De l’oli a doll sense valor afegit, a les ampolles cada cop més petites. El Jordi Pascual va sortir a tombar món buscant el millor preu pel seu oli d’oliva arbequina, verge extra i ecològic. Va veure que alguns pro­ductors, especialment a l’estranger, aconseguien comercialitzar petites quantitats d’oli a preus alts, en ampolles amb aires de sourvenir.

El que li va semblar un impossible és avui una de les potes més fermes del seu negoci familiar, petit i atrevit. Si diu la dita que en el pot petit hi ha la bona confitura, Torclum és una marca petita que ha trobat en l’envàs reduït i de vidre una via per fer valdre una producció anual modesta de 20.000 litres d’oli (100.000 quilos d’olives).

Entrevista diari economic

PERFIL PROPI

El Jordi Pascual, de 42 anys,parla tal com raja. Pagès, amb tradició familiar de plantar oliveres i vinyes, ha entès que tant o més important que la collita és sortir a vendre el producte.

Amb aquesta idea al cap va crear al 2006 una marca (Torclum) per comercialitzar l’olí de casa de forma directa. Va sortir a veure món, a fer molts kilòmetres per intentar entendre què volia el mercat. “Les botigues especialitzades ens demanaven envasos petits i vam pensar quina tonteria”, recorda. L’ampolla petita és una de les que millor s’adapta a les necessitats d’una producció petita.

Ell, agosarat, directe va trobar una oportunitat on la majoria hi havia vist un problema. Format a l’Escola Agrària Cal Joliu del Penedès, recorda que allà va ser on li van posar al cap que el més transcendent era vendre. La seva empresa són ell, la seva dona, l’Ester Andreu, i el seu pare, el Joan. “Ell és més intrèpid que jo m’anima a arriscar-me”.

Foto: Xavi Jurio

El Jordi mostra amb orgull el reguitzell d’ampolles petites d’oli Torclum. Les de 40 mil·li­litres recorden a un souvenir o un regal per a col·leccionistes. Aquest pagès decidit va decidir trencar motlles. “Vam sortir fa 13 anys al mercat amb el que surt tothom, amb les garrafes de cinc litres, però vam veure que a les botigues especialit­zades et demanaven coses di­ferents, que tu mateix al prin­cipi pensaves que eren una tonteria, recorda. Agosarats, ell, el seu pare, i la seva dona, l’Ester Andreu, van acceptar el repte, “No vam dir mai que no a res perquè apostàvem per tot”, recorda.

Sense comercials, anant ells mateixos a vendre el seu oli, van començar la prova-error. “Van sortir moltes coses ma­lament”, recorda. Van provar primer a les fires de carrer per donar-se a conèixer. La xarxa era massa grossa. Després van apostar per les fires gastronò­miques, buscant l’especialització.

En aquest camí es van tro­bar els envasos petits. “Hi ha qui si que es pren aquest tipus d’envàs com una tonteria, no­saltres no’. Amb una producció petita vendre a doll era la pitjor manera d’intentar acon­seguir un bon preu. A l’altre extrem, va decidir provar de posar el seu millor oli ecològic verge extra a dins d’una ampo­lla de 100 mil·lilitres. “Funcio­na, hi ha compradors que per un regal prefereixen això que no una garrafa”, raona.

Amb aquests envasos, el preu del litre d’oli escala fins als 10 euros i Torclum millora molt els marges de benefici, triplicant el que es paga per un litre d’oli en un envàs con­vencional. Pràcticament tota la producció arbequi­na. Per fer “pedagogia” també comercialitzen en llauna un producte que barreja l’arbe­quina amb dues llaunes de varietats autòctones més, com l’arbosana.

Els envasos petits represen­ten ara un 10% de la produc­ció de Torclum, però la inten­ció és anar fent créixer aquests percentatges i anar abandonant els envasos més grans, com és el cas de la garrafa. L’obsessió per l’envàs ha mar­cat la seva trajectòria comerci­al. “Vam ser un dels primers en vendre l’oli en bag in box, com ja es feia amb el vi”, recorda. Trencar-se el cap per mirar de trobar la millor manera d’en­vasar-ho no és ni un capritx ni únicament una estratègia comercial. La conservació del producte també juga un pa­per important. “Del bag in box m’agrada que no hi entra la llum ni l’oxigen, a la garrafa es malmet més el producte”.

Després de més d’una dè­cada picant pedra, Torclum ven bona part dels seus olis d’oliva verge extra on line,sense intermediaris. Jordi Pascual té més de 400 clients particulars a qui felicita el sant o aniversari i manté una re­lació comercial estable. Com de la família. Els enviaments són setmanals, en un mercat dinàmic que no tanca. Tam­bé venen a diferents botigues especialitzades i restaurants. Pràcticament tot el seu oli es queda a casa, a Catalunya, i un petit percentatge se’n va a Ale­manya i França.

Al mercat de la Boqueria hi van entrar de la mà d’una de les parades, Olives Francesc, que va apostar per les seves ampolletes. Moltes acaben sent un objecte de regal. Oli de la Bisbal del Penedès, com­prat a Barcelona, amb destina­ció a la resta del món. “Es van alinear els astres, ens parlaven de quantitats que no sabíem ni que existien”, recorda Pascu­al. La sort, com la inspiració, la van atraure el Jordi i l’Ester treballant.

L’oli d’oliva verge extra eco­lògic en ampolles petites agafa a Barcelona velocitat de creuer a, partir del Mobile World Con­gress. Des de llavors, en plena temporada, cada quinze dies venen unes 1.200 ampolles de Torclum. El Jordi Pascual i els seus no volen fer créixer massa el negoci. Com les seves ampolles, els agrada tenir una marca petita que factura prop de 150.000 euros cada any. No tenen molí propi. Ara tot just l’han començat a construir, “Produir és fàcil, la pel·lícula comença quan surts a vendre amb una ampolla del teu oli a les mans”, reflexiona.

Ara que han après a ven­dre, es veuen amb cor d’invertir uns 120.000 euros en un molí. El seu pare, el Joan, només produïa i venia a doll.

La quantitat i la producció treia la son a la generació del seu pare, però el preu s’acabava convertint en un malson. “Ara no venen ni un litre d’oli a doll, tot es ven al detall”, expli­ca el seu fill, al capdavant d’un negoci que treu el màxim pro­fit de 28 hectàrees d’oliveres ecològiques.

Entrevista diari economic
Entrevista diari economic

Medi: Indicador d’Economia
Data: Juliol 2019
Autor: Esteve Giralt

Les ampolles més petites

del nostre catàleg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X