Moltes vegades ens trobem en discussions de si el preu de l’oli d’oliva és elevat o no.

Partint de la premisa que al mercat podem trobar diferents qualitats d’olis, ho anirem a argumentar.

D’olis d’oliva, en podem trobar de 4 tipus esmentats de més a menys qualitat: Extra vergeVergeLlampantRefinat.

Extra verge

És el que anomenem suc d’oliva, i el que conserva la millor qualitat, ja que s’extreu amb olives recollides únicament de dalt de l’arbre (mai n’agafarem cap del terra) amb una maduració correcte i en poques hores arribin al molí per iniciar el procés de molturació per extreure’n l’oli.

Aquest procés és totalment mecànic amb el que anomenem en fred o a baixa temperatura, per així extreure únicament el suc de les olives, ja que si la pasta la posem a altes temperatures, extraurem molta més quantitat d’oli, però aquest seria de menor qualitat.

Per catalogar un oli, han de passar un examen al anomenat “panell de cata” on uns experts l’analitzen.

Únicament serà extra verge si el resultat d’aquest examen no l’hi han trobat cap defecte. Només que trobessin un sol atribut negatiu aquest ja no podria rebre mai la categoria EXTRA VERGE.

Verge

Podríem dir que se segueix els mateixos passos que l’extra verge, però partim ja de problemes amb el procés vegetatiu de la planta durant l’any, com poden ser unes dècades extremes o pel contrari freds que hagin pogut gelar el fruit i la planta ha patit un estrès considerable. També pot vindre per alguna greu plaga al fruit com podria ser la mosca de l’oliva (bactrocea oleae) que deteriora el fruit o senzillament per una mala manipulació del fruit abans, o durant el procés d’extracció de l’oli en el molí.

En aquest quan passa el control de qualitat ja li podem trobar algun defecte i per aixó no podrà rebre mai la categoria EXTRA VERGE.

Llampant

Ja són olis que provenen d’olives amb molt mal estat, moltes vegades recollides del terra, també poden estar molt temps amagatzemades abans no passen a ser molturades.

Aquests olis són de molt baixa qualitat i moltes vegades i han de passar un procés químic per poder-lo comercialitzar.

Refinat

El refinat és la categoria més baixa, ja que són olis tant defectuosos que no són aptes pel consum humà i han de passar un procés químic per poder entrar al canal de la distribució.

La diferència de preu d’un extra verge amb un refinat, pot variar amb uns 2 euros pel litre.

Aquesta quantitat pot semblar molt alta, però sabent que el consum d’oli per persona/any és d’uns 8 a 10 litres, l’increment de cost per aquest producte utilitzant un producte de la màxima categoria, que només t’aporta que coses positives al cos, o un refinat, que a part que no ens aporta res positiu, ningú ens assegura que no ens aporta res negatiu… a partir d’aquesta reflexió, que cadascú triï el que cregui més convenient.

A més, també caldria dir que quan cuinem amb un oli extra verge, aquest sempre augmenta de volum, veient un resultat totalment contrari quan cuinem amb olis refinats. La qual cosa ens diu que al cap de l’any, consumirien més quantitat d’oli si cuinessim únicament amb olis refinats.

Articles que et poden interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *